Sushihistoria

Sushi var från början (ca. 300 f.kr) ett sätt att konservera mat i Kina. Saltad fisk fick lagras tillsammans med ris som genom den naturliga jäsningsprocessen bevarade fisken för senare konsumtion, men man åt då bara fisken medan riset kastades.

Omkring 700e.kr. spreds denna matkonserveringsteknik till Japan. Men i Japan tyckte man även om att äta riset tillsammans med fisken och den blev mycket populär vilken medförde att sushi spred sig väldigt snabbt över hela Japan. Senare i Edo, (nuvarande Tokyo), började man blanda vinäger i riset som man åt med olika grönsaker förutom konserverad fisk.

Eftersom Tokyo låg väldig nära havet fanns det gott om färsk fisk. I början på 1900-talet började den kreativa sushi-chefen Yohei Hanaya använda färsk fisk och sjöalger, den moderna nigiri-sushi var född.

Vad är sushi?

Sushi är en japansk maträtt bestående av vinägerkryddat rundkornigt ris, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), skaldjur och/eller grönsaker. Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi (japansk pepparrot), inlagd ingefära (Gari) och japansk sushisoja. Vanliga ingredienser i sushi är lax, räkor (oftast större sorter, exempelvis tigerräkor), krabbfisk, avokado, tofu, omelett, etc.

Det finns olika typer av sushi. Sushi med olika pålägg på en riskudde kallas nigiri-sushi. Sushi ihoprullad med nori (torkad sjöalg), kallas maki eller makirullar. Sushi ihoprullad med ris och sesamfrö kallas insideout eller insideoutrullar.